Ohlédnutí aneb co bylo pod stromečkem

Každé období v roce má svou herní atmosféru. Osobně mě čas vánoční vždy motivoval k návštěvě nových virtuálních světů a pokořování výzev s nimi spojených. S příchodem nové PC stanice do příbytku jsem zavedl tradici kupování herních titulů pod vánoční stromeček. Ostatně to je i důvod každoročního toužebného očekávání podzimu a stejně tak i zklamání, když nevyjde mým hledáčkem zaměřený cíl. Loni tomu nebylo jinak, a i když jsem nedostal vysněný herní hit, o zábavu nebyla nouze.

Jsem dítě podzimu a navíc mám v tomto čase i svátek, proto je boj o rozšíření mé kolekce vždy nasnadě. Předešlý rok pro mne skončil mírných zklamáním, které se posléze obrátilo. Konečným výsledkem byla překvapení, která zahrála na strunu dobré nálady. V dopise Ježíškovi nebyl žádný konkrétní titul. I tak se ke mně jeden záhy dostal.

Vánoční prázdniny či dovolená je období, které svádí k nicnedělání. Je naprosto legální ba žádoucí vytrvávat na křeslech, gaučích, postelích a jiných částech nábytku, ve kterých je Vaše tělo v poloze ani sedmo ani ležmo. S kapkou alkoholu a směsicí slaně-sladkého substrátu v žaludku, který je složen z produktů jindy v roce neslučitelných, se tělo potácí bytem, aby po únavném maratonu ložnice – obývák rychle ulehlo na pohodlný gauč. Tento humanoid neví obvykle jaký je den a jen z úrovně světla za oknem pokrytém blikajícími světélky, odhaduje čas. Mozek utlumený všemi těmi stimuly, pak přijímá produkci TV nabídky, nehledě na její kvalitu. Když se pak prokouše svědomí skrz oběhovým systémem prosyceným cholesterolem do mozkového thalamu, jde onen humanoid např. na krátkou procházku s odpadky nebo psem. Následně je povinností každého účastníka vánočních svátků zasednout k nějaké dobré a zábavné hře.

a long time ago in a galaxy far far away…

Je tomu tak, propadl jsem Star Wars mánii. Oním záhadným a nečekaným titulem se pro podstromečkový čas stal Star Wars Battlefront. Co říci úvodem, skvělá Beta, zármutek nad absencí kampaně, zkouška multiplayeru. Po těchto pocitech, to ale nabralo zajímavý spád. Jak jsem již opakovaně uváděl v jiných příspěvcích, nejsem (nebyl jsem) příznivce multiplayerových her. O to více mě překvapilo, jakou závislost ve mně tento produkt vyvolal. Faktem je, že se celé Vánoční polehávání neslo v duchu daleké galaxie a pravidelných večerních projekcí Star Wars od první epizody až do té šesté, aby mohla být načata sedmá za odéru popcornu a nasazených 3D brýlích na očích. Kdo by pak odolal nechytnout do ruky blaster a osobně dirigovat takt neodolatelného zvuku „pijůů, pijůůů“. A tak jsem se začal zlepšovat.

Nemá cenu pět ódy nad grafickou stránkou hry. Je prostě nádherná. S hratelností to tak jednoznačné nebylo. Pokud mě má nějaký titul bavit, musím se k němu rád vracet, měl by motivovat k dalšímu hraní a hlavně obecně bavit. A to se opravdu…stalo. Vím, že kolují internetem všelijaké kritiky, od casual stylu hraní přes fekální přirovnání až k zlodějské politice. Mě osobně je to jedno. Hra mě baví, dokázala udržet mou duši v pozoru již několik desítek hodin a další mě čekají. Dovedu si představit, že utratím peníze za menší potěšení. Ano jsem začátečník na bitevním poli, často lama sestřelená na první dobrou a kolikrát netrefím ani nepohyblivý terč. Ale za ono vánoční hraní jsem se dokázal dostat z hráčského dna drtiče odpadů až na první příčky tabulky vítězného týmu. A to potěší.

Primárně titul láká Star Wars světel. Ten je zpracovaný precizně. Multiplayer nabízí standart, to hodnotit jako nováček nemohu. Pokud časem vyjde i kampaň, zařadím hru do síně slávy mých oblíbených titulů. Pochopil jsem kouzlo multiplayeru, jako výzvy, která je dána ostatními hráči, její princip je naprosto odlišný od té sigleplayerové, která je stanovena mírou obtížnosti umělé inteligence, což není vždy dostatečně uspokojivé.

V tomto světe se budu rád pohybovat i nadále. Je libo desetiminutovou rychlovku? Není problém. Dvě hodinky hraní po večerech, není problém. Celých jedenáct dní dovolené mě Star Wars těšili mou přítomností natolik, že jen velmi malá odbočka k Life is Strange přetnula jinak souvislou nit herního dovádění na známých místech galaxie. A to se cení.

Rok 2015 skončil, já vystřízlivěl, vytrávil a s chutí se rozhlížím do dáli. Jak jsem byl pesimisticky naladěn při psaní Bilancování, tak o to více optimisticky hledím na nový čerstvý rok. Je tu několik titulů, které bedlivě sleduji na cestě k vydání… tak uvidíme!   

 

Diskusní téma: Ohlédnutí aneb co bylo pod stromečkem

test

test 21.05.2017
https://www.test.com <a href="https://www.test.com">test</a> [url=https://www.test.com]test[/url]

Tak nějak :)

HS 05.01.2016
Je super jak to máme podobný. Prostě když už, tak už. Komplet filmová série, hra atd. To je dobré, hodně dobré. Já si letošní vánoce střihnul ve stylu Noir. Ne jen, že jsem rozjel zatím parádní Blues and Bullets, střihnul si pecky jako Hluboký spánek, Pojistka smrti nebo L.A. přísně tajné ale také a to hlavně jsem znovu po letech rozehrál L.A. Noire. Asi až na tohle druhé rozehrání jsem zjistil (věděl jsem to už i před tím ale od té doby jsem to trochu zapomněl a taky jsem zase trochu starší), jaká že to je vlastně naprosto jedinečná perla!!! Měj se.

Re: Tak nějak :)

Hráč 0 06.01.2016
Ono to má vždy své kouzlo, když doplníš hru filmem nebo naopak. Vím, že když třeba koukám na seriál z Viktoriánské Anglie, tak si pak rád zahraji i tak situovanou hru. L. A. Noire je zajímavý kousek, sice jsem ho nedohrál, ale fascinoval mě tam princip odhalování lži podle výrazu obličeje, hlavně člověk musel dávat pozor na místě činu a v rozhovorech jinak to pěkně po.... a atmosféricky skvělý a podle mě nedoceněný kousek!

Přidat nový příspěvek