Batman: Arkham Knight, návrat zmršeného portu

Píše se rok 2015 a herní svět očekává letní novinku v podobě dalšího dílu netopýřího muže arkhamské série. Majitelé konzolí posléze okusí onen slastný pocit proletět se v kapkách deště jako ikonický hrdina, po jehož kápi se linou provazce vody. Majitelé PC dostávají opačně vyhlížející spršku, než-li je ta Gothemská, jejich verze je natolik zmršená, že frame rate připomíná diáky z dovolené. Kauza Batmna Arkham Knigt je na světě.

Pokud se zapsal do dějin technických nedostatků her nějaký titul, Batman zcela vede. Celá záležitost se nesla dlouhé měsíce a slibované patche neřešily vůbec nic. Po jejich několika nepovedených pokusech samotný Warner Bros stáhl ocas mezi nohy a velmi pokorně nabídl nespokojeným hráčům možnost vrácení peněz. To je jasným důkazem skutečného problému, který potvrzoval fakt, že tvorbu PC verze opravdu podcenili. Každý uživatel klávesnice s myší měl tedy na výběr utrpení zpomaleného filmu nebo pilulku zapomnění, která vytěsní z paměti, že existuje nějaký další Batman. Byl jsem v kategorii druhé a netopýřího hrdinu zavrhl.

Píše se rok 2017 a herní svět vzpomíná na poslední díl arkhamské série. Majitelé konzolí již vědí, že se titul zapsal do historie kladně a právem se mu nedá nic většího vytknout. Majitelé PC mohou oprášit své zapomnění. Po vzniku precizní české lokalizace se nabízí možnost utratit symbolický obnos (který v dnešní EET době nedosahuje ani na jednu návštěvu restauračního zařízení) za AAA titul. Nikde se nedočtete, jak kauza dopadla, proto je nasnadě, aby Batman Arkham Knight PC hráčům nezůstal uzavřen.

steam

Diskuzní fórum služby Steam obsahuje veskrze dva odlišné názory. V jednom se dočtete, že po technické stránce hra běží v pořádku, v druhém je stále přirovnávána k exkrementu. O malý peníz chudší jsem po instalaci nervózně očekával výsledek. Nejednou se mi stalo, že jsem až po několika hodinách hraní, konečně doladil vše k dokonalosti. Batman nebyl výjimkou. Hra je vybavena chytrým ukazatel zátěže grafické karty, obdobně jako nabídly tituly GTA V či Watch Dogs 2. Je tedy jasné, do jaké míry můžete zvedat grafické posuvníky. S mým pětiletým PC a 3Gb kartou jsem se uvelebil na parametru „Normal“, který v podstatě zastupuje vysoké nastavení, protože až na možnost ultra textur, je mé rozhraní na max. Samozřejmě doporučuji šetřit v rámci vyhlazování hran. Za zmínku stojí i nastavení „celá obrazovka“ vs „v okně bez okrajů“, které značně ovlivňuje frame rate a jednoznačně doporučuji první variantu. Sečteno, podtrženo, po výše zmíněném ladění je 50 – 60 snímků za vteřinu zaručeno a když přimhouříme očko nad občasným „spadnutím hry“ (nic znatelného, v řádu jednotek po 20 hodinách hraní), Batman Arham Knight šlape nadmíru skvěle!

Celé univerzum kolem Bruce Wayna se rozprostírá na poli komiksů, filmů, seriálů a her. Přístupy k pojetí se liší a když vezmeme v potaz samotné filmové série, dá se filozofovat o ztvárnění celé hodiny a dny. Specifický Tim Burton nabídl divákům nezapomenutelného Jokera, kterého ztvárnil Jack Nicholson, úžasně ponuré prostředí koketující s hororovými prvky, černým humorem a dnes již tento počin můžeme považovat za staronového zakladatele Batmanovské filmového éry. Následné pokračování Joela Schumachera se na můj vkus až příliš kýčovitě blýskalo, což mohlo vyvolávat dojem, že netopýří muž je navždy přikován k barevnému komiksově cirkusovému zážitku. Christopher Nolan tomu naštěstí udělal přítěž. Civilní pojetí omylo pachuť minulých let a konečně nastoupil Batman využívající strohou logiku a vybavení, za které by se nemusel stydět ani agent jejího veličenstva. Joker se vrátil v neskutečné síle, aby všem skeptikům ukázal, že hoden postavit se na pedestal vedle Jacka Nicholsona.

Akrhamská série herního Batmana je specifická tím, že velmi vkusně kombinuje výše uvedená filmová ztvárnění a přesto si zachovává autonomní prostředí pro vlastní pojetí postav a příběhu. Jedná se bezpochyby o jedno z nejlepších převedení filmové a komiksové předlohy na pole herního průmyslu. Již od začátku na vás dýchne onen pocit, že opět hrajete tříáčkový titul. Ve svém filmovém pojetí tento počin jasně exceluje. Často se přistihnete, že Vám hra nenechá ani na chviličku vydechnout a vy musíte hltat tuny dialogů, monologů, rozhovorů a nejrůznějších poznámek, které s kadencí jedné glosy za vteřinu chrlí hlaveň této ostře nabité komiksové zbraně. Již zmíněný český překlad je tedy velmi vítaným bonusem, protože síla příběhu se dá vystavovat v galerii nejlepších herních dějových linek. Vše vás vtáhne a nepustí, dokud to nevyždímá poslední kapičku touhy po Batmanovském univerzu.

tim burton

Nemusíte být znalci komiksové předlohy, postačíte si s výše uvedenou filmotékou, která patří k základnímu vzdělání, abyste dostali porci všech ikonických padouchů a bratrů ve zbrani. Akrham Knight je vkusná galerie postav a událostí, která až s podivem nabízí vše ve vyladěném kabátku, který funguje jak má. Neuškodí, když si doplníte vzdělání prostřednictvím herních dílů arkhamské série, které předcházeli. Pojďme se tedy ponořit do jedné deštivé gothamské noci.

Z příběhu se nesluší cokoliv prozrazovat a tak se rovnou přeneseme do Batmanovského města ovládaného arci padouchem a jeho „přisluhovači“. Hlavní dějová linie vás hbitě posouvá kupředu a velmi elegantně nabaluje vedlejší mise. První pochvalu tedy směřuji k celému systému herních aktivit. Již dlouho se mi nestalo, abych si tak plynule odskočil k vedlejším misím, které když pominu „najdi, aktivuj nebo znič“, nabízejí povedené mikro příběhy zapadající nenásilně do celé skládačky. V podstatě se dá říci, že ukusováním příběhu přicházíte na nové a nové radovánky, které následně špikují další dějovou linii.

Co vlastně pan Bruce Wayne na své cestě za spravedlností dělá? Je toho hodně a vše v rouše netopýřím dělá sakra dobře. Primární činností je souboj. Batman nezabíjí, jen elegantně likviduje vědomí svých soupeřů a posílá je do říše snů. Arkhamská série se může pochlubit jedním z nejzábavnějších a nejlépe fungujících soubojových systému ve hrách obecně. Hráč je nositelem úderu a krytu, který je obohacen o nejrůznější pomůcky, jako využití okolního prostředí (bedny, barely apod.), o kombinaci klávesových zkratek pro efektní zakončení a vy intuitivně ovládáte vašeho hrdinu, který předvádí krásné kreace, za které by se nemusely stydět ani předělové scény. Zkrátka během boje vychutnáváte zpomalené akční pasáže úderů, pozorujete ladný tanec až máte pocit, že sledujete bojovou scénu z kasovního trháku. Přímá likvidace nepřátel není vždy snadná (už vůbec ne, když mají zbraně), není ani příliš těžká a musí se u ní přemýšlet a taktizovat. Není k ní tedy co dodat!

Je libo býti temným fantomem noci? Není problém. Tichá likvidace kriminálních živlů je další zábavná možnost pro čistku dané lokality. Nepřítel přímo pod vámi je skolen tichou nebo brutální smrtí ovládanou akční klávesou. Na každého vyvrhele je možné snést se z nebes, skopnout ho a bojem dodělat. V podstatě stejně jako v přímém boji, jsou vaše možnosti omezené pouze volbou bodů pro vylepšení vaší postavy. Kam investujete dovednosti je na vás a vy jen vychutnáváte větvení a kombinaci nejrůznějších pomůcek, stylu boje a technologií. Suma sumárum je každý způsob likvidace slastným potěšením.

batman-review-screen-3.0 boj

Batman byl a vždy bude detektiv a vyšetřovatel. K tomu mu slouží řada nástrojů. Detektivní režim je další aktivitou, hojně využívanou během hraní. Krom samotného rentgenového vzezření, které poodkrývá okolí, je součástí mechanismu pro ohledávání těl, zkoumání místa činu a rekonstrukce zločinu. Batman je komiksový hrdina nevyužívající žádnou nadpřirozenou schopnost, o gadgety ovšem nouze není. Za vaším opaskem se nachází přenosné hackovací zařízení pro nabourávání terminálů a dronů, stejně tak není problém jiným udělátkem paralyzovat nepřátelskou zbraň. Nabídka je velkorysá, zábavná a stále přibývá.

Velkým tématem byl batmobil, věc která se objevuje poprvé v arhamské sérii a za mě se okolo ní dělali až příliš velké obstrukce. Vůz netopýřího muže, který spíše připomíná tank, zapadl do celého konceptu jako zadek na hrnec. Ostatně ani na moment mi nepřišlo, že je cosi divného ve městě gothamkém, když místo mé ztopořené pláštěnky, sednu za volant automobilu. Konec konců často je součástí herní aktivity, takže se s ním projíždíte po střechách, dálkově ho ovládáte a pálíte po nepříteli ze zálohy. Určité části města jsou navíc tak militarizované, že vám nepomůže ani nejtužší brnění. A tak je zkrátka potřeba dálkově ovládané nepřátelské tanky likvidovat z bezpečí kokpitu. Když ještě započítám momenty, kdy se pomocí navijáku přitahujete po zdi nebo naopak spouštíte do hlubin, je vůz jen dalším nepopíratelným gadgetem.

Zpět ale k mé ztopořené pláštěnce. Létání nad městem je jedna z dalších kratochvílí celé hry. V rámci již zmíněných bodů dovednosti, můžete investovat do zdokonalení a hlavně intenzity vašeho letu. Pokud se tedy nechcete řítit městem jako pirát silnic, stačí se přitáhnout vaším vystřelovacím hákem na aktivní bod, během automatického navíjení nabít vaši leteckou sílu, roztáhnout křídla a plachtit mezi kapkami deště a neony osvětleným Gothamem. Je to funkční, krásné a nikdy to neomrzí.

3d53d1e92e80_arkham_knight_19__1_4 mobil

Trochou textu bych se zmínil o Ridlerových hádankách. Není nic příjemnějšího, než si čas od času odskočit od soubojů a technikálií k čistému procvičení mozkových závitů. Ed Nygma, chcete-li „Hádankář“, je jedna z ikonických postav Batmanovského světa, která nesmí chybět ani v Arkham Knight. Prostor má dostatečný na to, abyste vychutnali jeho důmyslné puzzly a pobavili se společně s Catwoman na poli logických hříček. Zde se rovněž setkáváme s jednou více méně kosmetickou možností přepínat na jiné hratelné postavy. Je možné během hrou daných chvil přepnout na vašeho parťáka a dát tak na malý okamžik odpočinout netopýřímu obleku.

Ať už bych se rozepsal o jakékoli části tohoto titulu, vždy bude mé klepání klávesnice směřovat ke kladnému hodnocení. Komplexnost se kterou přichází Batman Arkham Knight je srovnatelná s vyladěnými hrami jako je Metal Gear Solid V. Dobrodružství Bruce Wayna je jeden dobře namazaný stroj, který funguje z hlediska herních mechanismů na jedničku. Poutavý příběh plný zvratů, nastupujících nových a nových postav, zábavnost hraní všech nabízených aktivit, stále přibývající vybavení a překvapení, vás zaryjí na dlouhé hodiny hraní a ani po půlce herní doby neodhadnete, co vás čeká v druhé polovině za rohem. Nehrát posledního Batmana arkhamské série jen pro jeho počáteční technický kolaps, je jako odvrhnout skvělý film kvůli jeho špatnému obrazu. Nyní je nejslavnější netopýr v plné síle a vřele doporučuji, snad apeluji, tento titul nenechat v propadlišti dějin.

Článek vznikl pro Game Island.

 

Diskusní téma: Batman: Arkham Knight, návrat zmršeného portu

cialis not doing well

phalgepek 03.05.2021
<a href=https://vsviagrav.com/>viagra prescription[/url]

cialis newsletter Slomo

phalgepek 09.12.2020
Buy Kamagra Soft Tablets Marsteesee [url=https://xbuycheapcialiss.com/]cialis 10mg[/url] Unenerecrets What Are The Ingredients Of Amoxicillin

Přidat nový příspěvek